Social media en systeemdenken

Vorige week , was ik  aanwezig op een workshop over het optimaal gebruik van Social Media . De workshop vond plaats in het kader van een begeleidingstraject voor ondernemers +50.Talrijke +50 ondernemers stellen zich vele vragen : wat met het pensioen ?hoe mijn bedrijf overlaten ?wat met mijn bedrijf als ik geen opvolgers heb ?wat met MEZELF??? Kan ik mijn bedrijf verder laten groeien ? en wat met alle nieuwe technologieën en communicatietechnieken zoals social media .

social mediaDe meeste van deze ondernemers staan sceptisch tegenover deze nieuwe communicatieplatforms zoals Facebook, Linkedin , Youtube , Google Plus,Twitter, Slideshare, Instagram …zowat de belangrijkste .

Maar feitelijk is communicatie opzichzelf niet veranderd, maar de media wel , waardoor waar+wanneer+hoe+tegenwie veranderd is.

Vele problemen en antwoorden op de bovengestelde vragen tracht men alleen op te lossen , met vrienden te praten , met enkele experts …en men blijft toch binnen zijn eigen kleine grenzen .

Door binnen die kleine grenzen te blijven , blijft men gevangen in zijn eigen mentale modellen en de overtuigingen en mentale modellen van anderen .Men krijgt niet de mogelijkheid om te reflecteren en met andere perspectieven te kijken .Het is zo moeilijk om “out of the box te denken ”

Sociale Media gaat de grenzen verruimen :geografisch , in tijd , in kennis en ervaring .Social media gaat door de interactie van de gebruikers een lerend en dynamisch netwerk ( systeem) creeëren .Het gaat je in de mogelijkheid stellen om de dingen meer in relatie te zien en je een beter inzicht geven , waardoor je betere beslissingen kan maken .

Het systeem goed gebruiken is je eigen verantwoordelijkheid :Jij beslist welke interactie en dialoog je wil voeren!!!

Social media ga je efficient gebruiken als je bewust bent van volgende systeemprincipes :

- In onze complexe samenleving  , is alles met elkaar verbonden  in een dynamisch systeem.

- Door de dynamiek in het systeem ( dialoog en feedback) krijgen we kennis .

- Wat je wil weten , door wie en waar , bepalen  de  grenzen van je systeem .

- Het verruimen van je mentale modellen is belangrijk .

- Samenwerken  geven vluggere oplossingen  .

- Jezelf  behoort tot het systeem .

 

Goed artikel?