Gastronomie :een metafoor voor systeemdenken?

Nu de zomer voorbij is , zijn de BBQ’s ook verleden tijd .Ik vind het spijtig , omdat een BBQ geholpen ,door een blauwe hemel en blakende zon een gezellige sfeer creeërt:de mannen staan rond het vuur  te keuvelen over de laatste voetbalinterland, over hun belevenissen op het werk…de vrouwen bereiden de salades en kletsen natuurlijk over hun mannen , de kinderen , de komende schoolintrede….en de kinderen rotten er lustig op los .

Alles is in beweging,daar wordt  een dynamiek in het systeem gecreeërt en iedereen vindt het eten lekker( waar de mannen fier op zijn !!), de vrouwen hebben eens goed hun zegje gehad , en de kinderen zich goed vermaakt: een echt gezellige BBQ.

BBQDeze BBQ , kunnen we een beetje gebruiken als een metafoor voor hoe een dynamisch sociaal systeem( mannen, vrouwen , kinderen), met andere elementen zoals het vlees, salades, de gesprekken, het spel en de omgeving ( zon , lokatie) er voor gezorgd hebben om de doelstelling van de BBQ te bereiken : een gezellige namiddag te hebben !!

Het is niet enkel de eigenschappen van de elementen zelf ( goede babbel , plezier, goed eten) die daarvoor gezorgd hebben , maar de relatie tussen deze elementen .

Natuurlijk is dit een metafoor, maar toch geeft het een idee hoe systemen kunnen veranderen en de dynamiek een gans andere eigenschap creeërt( emergent property):denk maar eens de situatie in, wanneer plots het weer verandert en het urenlang stortregent, er ruzie ontstaat tussen een koppel en een kind bij het spel zijn voet breekt !!

Verder in mijn zoektocht naar metaforen , blijf ik hangen bij het gastronomische :

Deze middag at ik in mijn favoriete restaurant een klassiek steak met friet:ik kreeg van de diener een bord met mijn steak, een beetje salade en een portie frieten.Alles mooi opgediend , goed verzorgd en lekker:het steak was goed gebakken, een goede dressing op de salade en knapperige frietjes.

fries-and-steak-on-plate-11291580870K5H Elk element was lekker , maar de belevenis van het middagmaal was niets meer dan de som van de eigenschappen van de elementen :goed maar geen waw-gevoel.Ik had geen verbinding met de ober , met de kok …het was enkel een hoop elementen die lekker waren …niets meer .

 

 

Wat een tegenstelling met het romantische etentje dat ik vorige week met mijn vrouw had , in een sterrenrestaurant .We werden vriendelijk ontvangen door de gastvrouw , die ons naar onze tafel begeleidde en ons de kaart voorstelde, met vakkundige uitleg over de ingredienten .Na het kiezen van de menu adviseerde de sommelier de gepaste wijnen met uitleg over de oorsprong , smaak en boeket.Hij gaf ook gretig antwoord op de vragen die we hadden .Bij het opdienen van de borden , die niet alleen een schittering voor het oog waren , maar waar ook de aroma’s in verbinding kwamen met onze smaakpupillen .Het was moeilijk de ingredienten aan te wijzen , maar het gehele ,samen met de uitleg van gastdame en sommelier brachten onze gedachten naar de oorsprong van het menu en zijn ingredienten , maar ook naar de keuken , waar we het grandiose werk inzagen van de kok en zijn mensen .

carpaccio de daurade au citron vert  # 30Niet de elementen afzonderlijk , maar de verbinding die we maakten tussen deze verschillende elementen( ingredienten, wijn , opdiening, aroma’s, kleur, uitleg, keuken) gaf ons het wowgevoel.

Deze metaforen zijn mijn eigen metaforen , hoe ik simplistisch ,systemen bekijk…maar het helpt toch om anders te leren denken en meer aandacht te krijgen voor het gehele en na te gaan hoe het gehele ons een goede belevenis geeft .

Maar misschien heeft U zelf wel , uw eigen metaforen !!Laat ze eens weten ?

 

 

Gastronomie :een metafoor voor systeemdenken? 4.00/5 - 1 x gestemd